Omzetvolume factoring in miljard €

Uit gegevens die door de leden van FAAN zijn verzameld, blijkt dat de factoringvolumes in Nederland in 2020 met 1,4% zijn gestegen. Hiermee is een recordomzet van ruim 113 miljard euro bereikt. 

Average Funds in use in miljoen €

De impact van de corona-crisis en de daarop volgende overheidsmaatregelen, waardoor er voor veel ondernemers extra geld beschikbaar is gekomen, is terug te zien in het uitstaande saldi, het gebruikte krediet. In 2020 is het uitstaande saldi met 25,6% gedaald ten opzichte van eind 2019.

Brancheverdeling qua omzetvolume 2019 - 2020

Factoringklanten hebben voor ruim 113 miljard aan overgedragen omzet door de boeken lopen. Inzoomend op de verschillende sectoren is vooral de omzet in de sectoren groothandel en transport in het afgelopen jaar gestegen.

Verdeling aantal ondernemingen qua omvang (bruto omzet)

FAAN verwacht dat met het aflopen van de steunmaatregelen van de overheid, de factoringmarkt weer gaat aantrekken en dat ondernemers de beschikbare financieringsruimte weer meer gaan benutten. Factoring is door de flexibiliteit van de financiering bij uitstek een product dat ondernemers kunnen inzetten om weer volledig op te schalen als de economie dat weer toelaat.

De gegevens zijn gebaseerd op cijfers die zijn aangeleverd door de leden van FAAN. FAAN spant zich daarbij in de aangeleverde informatie zorgvuldig te verwerken. Het kan voorkomen dat in voorliggende perioden, op basis van nieuwe aanleveringen van gegevens, correcties worden doorgevoerd. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Factsheet 2020 (2e helft)