De trend van gezond eten en de groei van de markt voor super foods betekende een forse omzetstijging voor een groothandel in ‘superfruit’. Deze onderneming, met het hoofdkantoor in Nederland en vestigingen in Frankrijk, Spanje, Duitsland en Polen, heeft een totale omzet van rond de 90 miljoen euro.

Superfruit levert aan grote retailers en heeft te maken met seizoensgebonden omzetpieken. De helft van de inkopen van dit bedrijf wordt geleverd door een grote leverancier uit Portugal. Daarnaast zijn er nog verschillende kleinere leveranciers.

Klantbehoefte: overbruggen betaaltermijn

Superfruit heeft met haar Portugese leverancier een betaaltermijn van 30 dagen afgesproken. De meeste afnemers hebben een betaaltermijn van 60 dagen einde maand. Om toch alle leveranciers te kunnen betalen, rekt het bedrijf de betaaltermijn richting haar Portugese leverancier op. Dit kan echter negatieve gevolgen hebben voor de relatie met de leverancier.

Er wordt momenteel per entiteit in de vijf verschillende landen met verschillende banken samengewerkt. Per entiteit is er ook onderhandeld over tijdelijke overstanden of verhogingen van de financieringslimiet in de piekperiodes. Dit bracht nog niet voldoende financieringsruimte.

Oplossing: factoring en reverse factoring

De ideale oplossing bleek een combinatie van factoring en reverse factoring. De debiteurenportefeuille is overgedragen aan de factormaatschappij en de onderneming krijgt direct 90% van haar financierbare debiteurensaldo voorgefinancierd. Hiermee is de druk op de cashflow fors verminderd. Door het meegroeien van de financiering met de omzet kon Superfruit voorafgaand aan de piekperiode zijn leveranciers tijdig betalen en verdere groei realiseren.

Ook heeft de onderneming nu voor alle verschillende landen een contract gekregen met dezelfde tarifering, dezelfde voorwaarden en één aanspreekpunt.

Aan de inkoopzijde is een reverse factoring-faciliteit afgesloten. Zodra er een bestelling is gedaan bij de leverancier uit Portugal en deze goederen zijn geleverd en goedgekeurd, betaalt de factormaatschappij de leverancier. Door het direct betalen van deze leverancier krijgt men een inkoopkorting van 5%. Dit heeft een directe margeverbetering tot gevolg. De relatie met deze leverancier is door deze oplossing sterker dan ooit. De omzet en het resultaat van Superfruit zijn, dankzij de factoring en de reverse factoring, sterk verbeterd.

* De naam van de groothandel in deze klantcase is fictief.
Indien u ook geïnteresseerd bent in factoring, dan kunt u contact opnemen met FAAN.