De Nederlandse overheid heeft sinds de start van de coronacrisis veel bedrijven en werkenden geholpen met verschillende financiële regelingen. Eén van deze regelingen is het aanvragen van uitstel van belastingbetaling voor ondernemers. U kon daarmee uitstel krijgen tot en met 31 december 2021. De invorderingsrente blijft een half jaar langer 0,01%. Per 1 juli 2022 gaat er echter het een en ander veranderen.

Invorderingsrente gaat stapsgewijs omhoog

Tot en met 30 juni 2022 blijft de invorderingsrente 0,01%. Hierna start de overheid met het stapsgewijs verhogen van de invorderingsrente naar het normale rente tarief van 4%. Dit gaat als volgt:

  • 1% vanaf 1 juli 2022
  • 2% vanaf 1 januari 2023
  • 3% vanaf 1 juli 2023
  • 4% vanaf 1 januari 2024

Uiterlijk 1 oktober beginnen met terugbetalen

Heeft u gebruikgemaakt van de regeling belastinguitstel voor ondernemers? Dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de stapsgewijze verhoging van de invorderingsrente tot het normale tarief van 4%. Zo komt u niet voor plotselinge verrassingen te staan. Iedere ondernemer moet de uitgestelde belastingschuld terugbetalen in maximaal 60 maanden. Hier moet uiterlijk op 1 oktober 2022 mee worden gestart.

Wilt u meer informatie over het betalen van invorderingsrente bij de Belastingdienst? Kijk dan op de website van Rijksoverheid: Coronacrisis: belastingrente en invorderingsrente (belastingdienst.nl)

Direct werkkapitaal beschikbaar

Alles verandert elke dag, zeker voor u als ondernemer. Het is belangrijk dat uw bedrijf nú kan blijven draaien. En u voor de lange termijn de toekomst veiligstelt. Hierbij helpt het niet dat de overheid de invorderingsrente stapsgewijs verhoogt naar het normale rente tarief van 4%.

Factoring kan een oplossing bieden

Eén van de oplossingen hiervoor is factoring. Dit is een zakelijke financiering op basis van uw uitstaande vorderingen op debiteuren. Hiermee krijgt u een voorschot op facturen en u heeft direct extra liquiditeit beschikbaar. Zo kunt u investeren in uw bedrijf terwijl de facturen nog niet betaald zijn.